Sa intelegem migrenele

Nu vei reusi sa intelegi niciodata migrena daca nu ai o abordare multilaterala.

Personal, mi-a luat mult timp sa realizez ca durerile mele de cap nu reprezinta doar o problema neurologica si atat. Ce-i drept, multitudinea de medici pe care i-am vizitat si consultat in ultimii 14 ani nu m-au ajutat sa dobandesc o perspectiva cat mai clara si coerenta asupra acestei afectiuni. Tocmai asta cred ca este una din marele lacune in tratarea durerilor de cap in Romania.

In incercarea de a intelege afectiunea cu care ma confrunt, nu am reusit sa gasesc o definitie care sa cuprinda intregul spectru al problemelor si care sa explice cu adevarat ce se intampla cu mine. American Migraine Foundation descrie migrena drept „o tulburare neurologica mostenita care este caracterizata de o hiperexcitabilitate a anumitor zone cerebrale”. Cautand mai departe, dam de una din „preferatele mele”: „o durere severa care este precedata sau insotita de semnale senzoriale precum cele luminoase, pete oarbe, piscaturi in brate si picioare, greata, voma si sensibilitate la lumina si sunete”. Apoi se continua cu „migrena este rezultatul unei combinatii de dilatare a vaselor de sange si eliberarea de chimicale din fibrele nervoase care infasoara aceste vase.” (medicalnewstoday.com).

Cu siguranta ca migrena cuprinde toate aceste aspecte, simptome si senzatii. Dar daca ar fi doar atat, poate ca s-ar rezolva cu inhibitori si antivomitive. Problema apare atunci cand sunt milioane de oameni care se confrunta cu aceasta problema si nu reusesc sa gaseasca alinare in ciuda multiplelor pastile si tratamente prescrise.

Daca mergem dincolo de canoanele neurologice, putem sa observam ca migrena este mai mult decat atat, ea este o expresie a geneticii si a personalitatii stilului de viata al unui individ. Din acest motiv, medicul, cercul social si mediul de lucru sunt elemente inseparabile in procesul de abordare a acestei afectiuni. Oliver Sacks, un neurolog care a studiat intens fenomenul migrenos si ale carui lecturi le recomand cu mare drag celor care vor sa inteleaga mai bine ce se intampla cu ei, spune ca migrena exprima atat nevoile fiziologice, cat si pe cele emotionale. Astfel se ridica problema conform careia, din punct de vedere medical, intelegerea ei ar trebui sa fie bazata pe cercetare atat neurologica, cat si psihiatrica.

Cei care va confruntati cu aceasta problema de multi ani, poate ca va regasiti in aceasta definitie extinsa a afectiunii. Iar daca sunteti ca si mine, cu siguranta v-ati ales cu atacuri migrenoase din cauza anxietatii, stresului sau a gandurilor care va macinau intens. Iar daca sunteti si mai aproape de profilul meu, nu stiti sigur daca sunteti bolnavi sau nebuni 🙂

(sursa foto: http://www.headaches.org/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s